project home 9 updates 167 donateurs

5000 ROEBEL

door Kris van der Veen
 • Eind 2012 vatte ik het plan om een film te maken. Ik was gegrepen door de plannen voor een anti-homowet in Rusland en wilde onderzoeken wat die wet betekent voor het dagelijks leven van Russen, en dan in het bijzonder transgenders, lesbiennes en homoseksuelen. Mijn plan bleek uiteindelijk niet zonder gevolgen: mijn filmcrew en ik werden de eerste buitenlanders die onder de nieuwe anti-homowet werden opgepakt. Hoewel de zaak uiteindelijk niet in behandeling is genomen, omdat er fouten zouden zijn gemaakt, mag ik de komende drie jaar Rusland niet in. En moest ik een boete betalen. De Russen die ik heb geïnterviewd drukten me op het hart: zorg dat die film er komt. En de film gaat er komen!
   
  Ik wil de film vertalen in het Nederlands, het Engels en het Russisch. Omdat de film een groter bereik krijgt dan ik vooraf had bedacht, wil ik ervoor zorgen dat de afwerking in muziek en vormgeving perfect is. En recht doet aan de problematiek. Voor de film wil ik pamfletten maken, propaganda: kleine boekjes met een aantal portretten en achtergrondinformatie.
   
  De projectkosten zijn opgelopen doordat we zijn aangehouden tijdens de laatste dagen van ons verblijf: onder meer het tot tweemaal toe omboeken van twee verschillende vluchten, de door de politie in beslag genomen harde schijf en hoge telefoonkosten. Daarnaast hebben twee fondsen recent mijn aanvraag afgewezen. Maar: ik wil dat die film er komt.
   
  Het bedrag dat ik wil ophalen met de crowdfunding stel ik daarom bij. Naar boven. Ik hoop voor 8 september € 7.500,-. In september monteer en maak ik vervolgens de film die dan in oktober het licht zal zien!  Jezelf kunnen zijn.
   
  Het is 2013. In Rusland wordt het de komende honderd jaar voor homoseksuelen, man of vrouw, en transgenders onmogelijk gemaakt. Zoen je in Moermansk op straat met iemand van het gelijke geslacht? Een boete van € 124,-. Een Gay Pride in de straten van St. Petersburg organiseren? Die kunnen ze wel op hun buik schrijven, daar in Rusland. En omdat de wet geen duidelijke omschrijving bevat van 'propaganda van homoseksualiteit', bestaat het gevaar dat de wet zeer losjes geïnterpreteerd wordt en dat mensen gestraft worden voor iets wat heel legitiem is. Namelijk: jezelf zijn.
   
  In Nederland kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat er geen Gay Pride zou zijn, laat staan dat we elkaar niet zouden mogen zoenen in het openbaar. Maar hoe is dit voor mensen in Rusland. Wordt ons beeld gekleurd door de berichtgeving van de media? Kun je nog veilig in Rusland rondlopen? Missen wij niet te zeer de persoonlijke verhalen en de nuance om goed een oordeel te kunnen vellen? En, in hoeverre kunnen Russische homo- en transgenderactivisten nog een strijd voeren voor gelijke rechten en voor gelijke behandeling. Hoe vrij zijn Russische homoseksuelen en lesbiennes eigenlijk. En, zal het mijn kijk, en daarmee ook die van jou, op het leven van homoseksuelen in Rusland veranderen? De reis die in 5000 Roebel wordt gemaakt probeert hier antwoorden op te vinden.
   
  Steun 5000 Roebel om Russen die strijden voor gelijke rechten een podium te geven! De documentaire wordt Nederlands en Russisch ondertiteld en in samenwerking met mensenrechtenorganisatie House of Equality in Moermansk gemaakt. De documentaire zal in Nederland aanleiding zijn voor dialoog en gesprekken over onze rol en verantwoordelijkheid richting Rusland en de strijd voor gelijke rechten in het land. In Rusland zal de documentaire, waar mogelijk en hoe klein ook, vertoond kunnen worden om mensen een beeld te geven van de levens van enkele Russen. En hoe zij hun leven ervaren, het feit dat ze een bepaalde seksuele geaardheid of genderidentiteit hebben die er onder vuur ligt. Alle Russische LGBT-organisaties ontvangen de film, die door leden van de eigen doelgroep gemaakt is.
   
  Steun 5000 Roebel. Je helpt Russische homoseksuelen en lesbiennes in een tijd waar ze vreselijk onder druk staan. Je helpt hen zichtbaar te maken en steunt zo de strijd voor gelijke rechten. Voor iedereen.

  Project banner


  Je kunt dit project promoten door een project banner te plaatsen op je website of blog.

  Kopieer en plak de de banner code in je eigen website.

  Banner voorbeeld:
  Banner code:

  reageer
  • Er zijn op dit item nog geen reacties
  Je dient eerst in te loggen voordat u een reactie kunt toevoegen!

Kris van der Veen
project van Kris van der Veen

Kris (33) werkt bij het Steunpunt Huiselijk Geweld in Groningen. Daar initieert en ontwikkelt hij projecten, geeft hij voorlichting en is hij verantwoordelijk voor de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast is Kris raadslid voor Gr ... (meer)

Dit project is 101% voordekunst
€ 7.585 doel van € 7.500 bereikt
167 donateurs
Wat gebeurt er nu?

Hoera!
De financiering van dit project is geslaagd. De projecthouder krijgt van voordekunst de lijst met donateurs en zal spoedig contact opnemen om de gemaakte afspraken na te komen. Via de updates pagina op voordekunst houdt de projecthouder je op de hoogte van de vorderingen van het project.