project home 10 updates 82 donateurs

Emmelie Zipson - Bloed Link - CD

door Emmelie Zipson
 • Emmelie Zipson is één van de grote verrassingen van het komende theaterseizoen. Na enkele try outs in 2012, zal ze in het voorjaar van 2013 in veel theaters te zien zijn met haar splinternieuwe en zeer persoonlijke theaterprogramma BLOED LINK.
   
  Emmelie: “Hallo, ik ben Emmelie Zipson. Na mijn studies aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam heb ik als actrice, zangeres en theatermaker in verschillende (muziek)theaterproducties gespeeld, waaronder De Ring (het Muztheater) en Don Quichote (Film & Theaterorkest Max Tak).  Op televisie was ik o.a. te zien in de gedramatiseerde documentaire Finals, Goudkust en de kostuumdramaserie Juliana.
  Omdat ik mij meer wilde verdiepen in humor op het toneel in combinatie met muziek besloot ik naar Londen te gaan en volgde er een Master in theater maken aan de Central School of Speech and Drama. In 2005 haalde ik mijn diploma. In Londen begonnen mijn ideeën voor solo muziektheater voorstellingen. Geïnspireerd en gevoed door de geschiedenis en afkomst van mijn familie, heb ik drie voorstellingen gemaakt. Eerst Boem! Toen Queen of Hearts en nu BLOED LINK. “
   
  “We zijn mensen van vlees en bloed met verslavingen, verlangens en driften. Iedereen heeft mislukkingen en iedereen voelt weleens de drang om op het randje te leven. Die vaak weggestopte kanten van de mens zoek ik in mijn nieuwe voorstelling. Door mijn aderen stroomt Russisch Bloed. Door die bloedlink te volgen kom ik terecht in een land vol extremen. Ik kruip tijdens de voorstelling in ‘de huid’ van mijn Joodse voorouders (uit een klein plaatsje Berdichev in Wit-Rusland).  Met mijn Russische wortels voel ik een link tussen de hedendaagse westerse samenleving en het donkere Oosten van Europa. In Bloed Link maak ik met veel humor en een gezonde dosis relativeringsvermogen voelbaar hoe we het lef en de schaamteloosheid terug moeten vinden, om echt te leven met alles wat daarop en daaraan zit.”
   
  De reacties van de pers waren overweldigend.
  "Zipson is gewoon waanzinnig goed."
  "Emmelie Zipson is een vrouw van extremen die een prachtig helder stemgeluid combineert met een goed gevoel voor overdrijving en absurdisme."

  4 STERREN
  (Het Parool)
  “Als je van theater houdt moet je zeker naar BLOED LINK gaan. Het onderwerp moet ons in multicultureel Nederland, met voorouders van over de hele wereld, zeker aanspreken.”
  (Casting Nieuws)
  “Wat ze nu in een totaalprogramma met haar publiek doet is een overtreffende trap van eerder behaald succes.”
  (Cultuurpodium)
   
  Emmelie: “De voorstelling is (bijna) af en ik heb er heel veel zin in om het volgende seizoen het theater in te gaan. Na de voorstellingen kwamen verschillende mensen op me af om te vragen of er een Cd was van Bloed Link. Een Cd is heel bijzonder omdat het de voorstelling vastlegt en de bezoekers van de voorstelling ook na afloop nog kunnen luisteren naar de nummers uit de show BLOED LINK. Maar voor het maken van een Cd is geen geld. We zijn al dolgelukkig dat we door het bij elkaar schrapen van financiën de voorstelling kunnen spelen. Maar wellicht wil je me helpen?”
   
  Het materiaal op de (mogelijk) komende Cd is mooi, melancholisch en komisch zowel van tekst als muziek. De nummers uit de voorstelling bestaan uit Jiddisch, Russisch, Engels en Nederlandse nummers. De stijl kenmerkt zich door hartverscheurende weemoed (zoals Mein Belz, het Russische slaapliedjeUmka en het door Emmelie vertaalde Jiddische Zol Zayn/ Stel Dat), afgewisseld met melancholische ballads (o.a. een bewerking van A Forest van The Cure), opzwepende zigeunermuziek, dan weer het breekbare De Oude Man van Ramses Shaffy, een vrolijk uptempo nummer over een Russische internetbruid (Contact), maar ook een “ode” aan de Wodka.
  De muzikanten zijn: Ed Boekee, een van origine jazzpianist en arrangeur. Naast het bespelen van akoestische piano en synthesizer speelt hij ook gitaar en accordeon. Daarnaast ontwikkelt hij bizarre, opzwepende Balkaneske samples en bijbehorende geluiden op een synthesizer. Jonas Pap, cellist (onder meer bekend van The Kyteman Orchestra), is een virtuoos op dit instrument waardoor zowel de klassieke kant van het instrument als de rauwe kant hoorbaar is. Hij strijkt, bast en plukt waardoor het instrument op meerdere manieren tot uiting komt en de nummers diepte en finesse geeft.
  De samenwerking met haar muzikanten heeft Emmelie als zangeres en liedvertolker doen groeien. De nummers hebben allemaal een eigen stijl in de voorstelling. In de studio is het een uitdaging om het nog meer als een geheel te laten klinken zonder dat ieder nummer zijn kracht verliest.
   
  Emmelie: “Ik heb dus de muziek, arrangementen en teksten, twee waanzinnige muzikanten, een afspraak met een te gekke studio en Jonas Pap wil de Cd produceren. Het liefst willen we de Cd snel opnemen zodat het ruim voor de eerste voorstelling al verkrijgbaar is. Wilt je me daarbij helpen? Voor wat hoort wat, dus aan de rechterkant van deze pagina zie je wat mijn tegenprestatie is. Ik hoop echt dat het lukt!”

  HELP JE MET HET MAKEN VAN DE BLOED LINK-CD?
  Via de site www.voordekunst.nl, haar eigen website (www.emmeliezipson.nl), Facebook en Twitter zal Emmelie alle nieuwe ontwikkelingen met iedereen delen. Als je haar wilt helpen kan dat door te doneren (en daarvoor natuurlijk de tegenprestatie te ontvangen) en door deze link door middel van de button bovenaan deze tekst (Deel Dit Project) te sturen naar mensen in jouw bestand. Dat kan via e-mail, maar ook door het te posten op Twitter, Facebook, Hyves etc. Ook kun je via de button Plaats Banner haar oproep op jouw site plaatsen.

  Project banner


  Je kunt dit project promoten door een project banner te plaatsen op je website of blog.

  Kopieer en plak de de banner code in je eigen website.

  Banner voorbeeld:
  Banner code:

  reageer
  • Er zijn op dit item nog geen reacties
  Je dient eerst in te loggen voordat u een reactie kunt toevoegen!

project van Emmelie Zipson

... (meer)

Dit project is 101% voordekunst
€ 7.100 doel van € 7.000 bereikt
82 donateurs
Wat gebeurt er nu?

Hoera!
De financiering van dit project is geslaagd. De projecthouder krijgt van voordekunst de lijst met donateurs en zal spoedig contact opnemen om de gemaakte afspraken na te komen. Via de updates pagina op voordekunst houdt de projecthouder je op de hoogte van de vorderingen van het project.