project home 17 updates 85 donateurs

Genre de Vie

door Photo Booth Works
 • Steeds meer steden wereldwijd (her)ontdekken de mogelijkheden van de fiets. De verduurzaming van de stad is daarbij een belangrijk thema. Het is echter de vraag in hoeverre de herontdekking van de fiets optreed en wat de structurele gevolgen hiervan kunnen zijn voor de leefbaarheid van steden.


  De documentaire Genre de vie onderzoekt de actualiteit door op zoek te gaan naar bestaande initiatieven die bijdragen aan de opleving van de fiets. Vanuit een macroperspectief beschouwen de documentairemakers de rol van de fiets bij stedelijke transformatie. Daarnaast wordt de betekenis van de fiets vanuit een sociaal-cultureel opzicht belicht waarbij het individu centraal staat.

  Genre de vie gaat over steden die de fiets promoten als een vorm van vooruitgang, over een individu die jaarlijks een post- industrieel landschap inzet als racecircuit, over de bijdrage van de fiets aan de leefbaarheid van steden en in het bijzonder over de rol van de fiets bij onze beleving en gebruik van ruimte.


  Makers
  Sven Prince en Jorrit Spoelstra zijn begonnen als fietskoerier in de stad Rotterdam. Door hun werkzaamheden hebben ze een specifieke relatie opgebouwd met hun directe omgeving. Ze kregen de indruk dat naarmate de tijd vorderde hun perspectief op de omgeving veranderde en de waardering voor de ruimte om hun heen groeide. Sven is in een later stadium sociale geografie en planologie gaan studeren aan de Universiteit Utrecht en Jorrit haalt inspiratie uit de interactie tussen fiets en ruimte in zijn hoofdwerkzaamheden als regisseur en editor van documentaire.


  Genre de vie
  De bekende Franse geograaf Vidal de la Blanche introduceerde het concept genre de vie (‘manier van leven’) in het begin van de 20e eeuw. Gedurende deze periode was de dominante gedachtegang  dat de manier van leven werd bepaald door de kenmerken van de natuurlijke omgeving. Vidal voegde aan deze populaire opvatting toe dat een omgeving verschillende betekenissen kan hebben voor mensen waardoor er even uiteenlopende reacties kunnen ontstaan. Vidal was zogezegd geen voorstander van algemeenheden maar benadrukte de uniciteit van mens en omgeving.


  Volg Genre de Vie op Facebook en Twitter
   

  Project banner


  Je kunt dit project promoten door een project banner te plaatsen op je website of blog.

  Kopieer en plak de de banner code in je eigen website.

  Banner voorbeeld:
  Banner code:

  reageer
  • Er zijn op dit item nog geen reacties
  Je dient eerst in te loggen voordat u een reactie kunt toevoegen!

Photo Booth Works
project van Photo Booth Works

Photo Booth Works is Jorrit Spoelstra regieseur en editor voor voornamelijk documentaire. http://www.photoboothworks.com ... (meer)

Dit project is 100% voordekunst
€ 17.469 doel van € 17.469 bereikt
85 donateurs
Wat gebeurt er nu?

Hoera!
De financiering van dit project is geslaagd. De projecthouder krijgt van voordekunst de lijst met donateurs en zal spoedig contact opnemen om de gemaakte afspraken na te komen. Via de updates pagina op voordekunst houdt de projecthouder je op de hoogte van de vorderingen van het project.