project home 3 updates 204 donateurs
 • De Tostifabriek is een levende installatie over het wonder dat vooraf gaat aan het voedsel op je bord.
   
  Sneetje brood, plakje ham, plakje kaas. Ogenschijnlijk heel eenvoudig zo’n tosti. In de Tostifabriek onderzoeken we of het echt zo simpel is. Alle ingrediënten voor een tosti worden in de fabriek van begin tot eind zelf geproduceerd.
   
  Eind september oogsten we dan de eerste tosti. Een tosti waarvan iedereen heeft kunnen aanschouwen hoe ontzettend veel kennis, tijd en energie er in een tosti zit. Een tosti gemaakt in de stad, waar de herkomst en productieprocessen van voedsel meestal onzichtbaar zijn. Een tosti uit een fabriek waarin de spanning tussen stad en platteland, tussen industrie en landbouw en tussen milieu, mens, dier en voedsel aan den lijve te ondervinden is.
   
  De Tostifabriek wordt gebouwd bij de Van Gendthallen in Amsterdam waar we onderdeel uitmaken van de tijdelijke stad van Mediamatic, een zelfgebouwde stad waar geëxperimenteerd wordt met nog veel meer nieuwe manieren van bouwen, groeien, maken en energie opwekken.
   
  Eind februari zaaien we het graan. Een maand later komen de biggen en de koeien aan en opent de fabriek haar deuren. Acht maanden lang zal er dagelijks goed voor het veld en de dieren worden gezorgd. Terwijl het graan opkomt, groeien de twee biggetjes op tot ham en produceren de koeien melk.
   
  Gedurende de hele lente en zomer nodigen we buurtbewoners, schoolklassen en andere stedelingen uit om te komen kijken of te helpen bij het grootbrengen van de varkens, melken van de koeien, uitmesten van de stallen mesten, kaas persen of het maken van de ham. In augustus wordt het graan geoogst, dan malen we het meel, bakken we brood en presenteren we de eerste tosti’s op een groot oogstfeest.
   
  Wij, het team van vrijwilligers achter de Tostifabriek zijn jonge stedelingen met verschillende creatieve achtergronden. We delen vooral een grote liefde voor voedsel en zijn super gedreven om de lekkerste en meest interessante tosti’s ter wereld te maken. Achter de schermen worden we bijgestaan door professionele veehouders en akkerbouwers, die ons helpen bij het welzijn van de dieren en het bereiken van een mooie graanoogst.

  Voor de aanleg van het graanveld, de bouw van de stallen, de inrichting van de kaasmakerij, de aanschaf van de dieren en het onderhoud van de dieren hebben we een strakke begroting gemaakt. Om de financiering rond te krijgen hebben we jullie hulp nodig. Kijk daarom snel naar de donatie opties hiernaast en kies één van de geweldige tegenprestaties!

  Blijf op de hoogte!
   
  DeTostifabriek.nl Facebook | Twitter
   
  Contact:
  info@detostifabriek.nl

  Project banner


  Je kunt dit project promoten door een project banner te plaatsen op je website of blog.

  Kopieer en plak de de banner code in je eigen website.

  Banner voorbeeld:
  Banner code:

  reageer Reacties tonen (6)
   • Maria Bergshoeff
   • Maria Bergshoeff zegt Kan ik me ook aanmelden als vrijwilliger voor het melken van de koeien voor 1 dagdeel per week? Mijn emailadres is maria.bergshoeff@doxis.nl
    711 dagen geleden
   • Lezer zegt Volgens dit artikel hebben jullie een moeder koe bij haar kalfje weggehaald en is de moeder nu heel verdrietig. Klopt dit? En zo ja waarom brengen jullie de moeder dan niet terug? http://www.dichtbij.nl/amsterdam-oost/regionaal-nieuws/artikel/2754140/verdrietige-koe-els-loeit-buurt-bij-elkaar.aspx?utm_source=telegraaf
    705 dagen geleden
   • Jansen Jansen Bachrach & Landshoff en Bart Eysink Smeets
   • Jansen Jansen Bachrach & Landshoff en Bart Eysink Smeets zegt Ja dit klopt. De lente is een zware tijd voor koeien. Overal in Nederland worden kalven weggehaald bij hun moeder zodat de melkveehouderij kan produceren. Onze Els heeft haar kalf vijf maanden lang bij zich gehad (dit is heel lang, de meeste kalven worden al op de eerste dag/week bij hun moeder weggehaald). Nu is ze samen met Tineke en het kalf van Tineke bij ons. We brengen Els niet terug omdat koeien kudde dieren zijn en Tineke anders heel ongelukkig wordt. Bovendien als we haar terugbrengen naar de boer wordt ze niet herenigd met haar kalf omdat ze bij boer Robbers altijd met vijf maanden gescheiden worden. Dan hebben we dus twee ongelukkige koeien. Koeien die van hun kalf gescheiden worden zijn gemiddeld drie dagen verdrietig daarna worden ze weer rustig.

    Donderdag houden we een debat. Wat vinden wij hiervan? vinden we het zielig voor de koe, worden we gek van het geloei of hoort het er gewoon bij? Willen wij stedelingen mest ruiken, koeien horen en varkens zien opgroeien of moet dat maar achter gesloten deuren. Aanstaande donderdag gaan we hierover in discussie met boeren, buurtbewoners, dierenbescherming, dierenvrienden, kaasmakers, kaasliefhebbers en koeieknuffelaars. DEBAT OM 18:00 bij de Tostifabriek. (20:00 melken)
    705 dagen geleden
   • Ineke zegt Hoe kunnen jullie zoiets doen????. Ooit van plantaardige (lekkere) kaas gehoord????., Al die koeien worden onder dwang gefokt zeg maar verkracht door mensenhanden,dan wordt hun kalfje na moeilijk werpen, van de koe afepakt, de kalfjes gaan gewoon meteen in een kist (al zeggen ze dat dat niet meer gebeurt) de stierkalfjes gaan ze snel mogelijk naar de slacht en de koetjes staat hetzelfde lot als hun moeder te wachten.
    Dat is toch niet normaal!. en zeker niet meer van deze tijd!. Dat allemaal alleen omdat mensen niet mans genoeg zijn om hun melkdrinken op te geven koemelk is voor kalfjes die in de vrij natuur uit vrije wil geboren worden, en moedermelk voor mensenbabaý hoe simpel kan het al niet zijn!. het komt ook vaak voor dat al levende kalfjes uit de geslachte meder gerold komen, die worden dan meteen maar even de nek afgesneden, het is vreselijk om te zien want die kalfjes loeien en dat doen ze normaal niet, vreselijk gewoon!. Kom op drink gewoon een lekkere melkvervanger en leg vegakaas op je tostie (van Wilmerburger, No muh of zo) dat is nog beter voor je gezondheid en het milieu ook en dan is er ook veel meer voedsel voor hongerende mensen beschikbaar want als je melkproducten gebuikt verliezen 3 moeder hun kind.de koe, de moeder die geen borstvoeding geeft ( en een wezenlijk contact met het kind misloopt), en een kind dat sterft van de honger (20.000 per dag). het is het niet waard!.
    704 dagen geleden
   • Ineke zegt www.hardwerkendemoeders.nl

    www.youtube.com/watch?v=0INSza... -
    Of type in Google zoekbalk: The Dairy Industry's 'Dark Secret' - The Killing of Pregnant Cows and their Calves.

    http://www.youtube.com/watch?v=vqqSeO4vqcw

    www.veggiechallenge.nl
    www.veganchallenge.nl
    Sorry voor de shockerende beelden.
    704 dagen geleden
   • Jansen Jansen Bachrach & Landshoff en Bart Eysink Smeets
   • Jansen Jansen Bachrach & Landshoff en Bart Eysink Smeets zegt Hoi Ineke,

    Dank voor je reactie. Wij willen graag dat de stad het hier over gaat hebben en over gaat nadenken. We geloven niet dat mensen van de een op andere dag op vega kaas overstappen en denken (en merken ondertussen ook) dat de confrontatie met een levend dier goed doet en aan t nadenken zet. Dit soort dingen en trouwens ook verbeteringen in de vee/melkveehouderij zijn voor de stadsmens vaak te ver weg/verborgen. Wil je donderdag aanschuiven bij ons debat loeien in de stad? 18:00 mediamatic? daar gaan we met boeren, buurtbewoners, YFM en meer in gesprek hierover. We zijn op zoek naar mensen met een mening hierover!
    704 dagen geleden
  Je dient eerst in te loggen voordat u een reactie kunt toevoegen!

Dit project is 124% voordekunst
€ 18.390 doel van € 14.750 bereikt
204 donateurs
Wat gebeurt er nu?

Hoera!
De financiering van dit project is geslaagd. De projecthouder krijgt van voordekunst de lijst met donateurs en zal spoedig contact opnemen om de gemaakte afspraken na te komen. Via de updates pagina op voordekunst houdt de projecthouder je op de hoogte van de vorderingen van het project.